Oreščki

Indijski oreški rastejo na zimzelenem drevesu imenovanem cashew tree (akažujevo drevo), ki je avtohtona drevesna vrsta severovzhodne Brazilije. Drevesa uspevajo v zelo ekstremnih pogojih, zato jih uporabljajo za pogozdovanje erodiranih območij. Največ indijskih oreškov pridelajo v tropskem klimatskem pasu, v Vietnamu, Nigeriji, Indiji, Braziliji in Indoneziji.

Indijski orešek je seme akažujevega drevesa, obdano z močno ovojno lupino. Orešek vsebuje strupeno oljno tekočino, ki zelo draži kožo. Na vročini tekočina razpade v neškodljive sestavine, zato je oreške pred luščenjem treba segreti. Pecelj indijskega oreška se med rastjo oblikuje v psevdo sadež imenovan akažujevo jabolko, hruškaste oblike, rdeče ali rumene barve, ki vsebuje veliko vitamina C. Ko jabolko dozori, je obstojno le en dan, nato se pokvari. Zaradi tega ni tržno zanimivo, je pa zelo pomembno in priljubljeno med lokalnim prebivalstvom, ki ga večinoma predela v sok ali vino.

Pridelovanje indijskih oreškov prinaša lokalnim prebivalcem le malo koristi. Večina dobička je ustvarjenega v kasnejših proizvodnih fazah kot so praženje, soljenje in prodaja, še posebej pri maloprodaji v velikih trgovinah. Odkupne cene določa peščica izvoznikov, nestabilnost cen pa povzroča pridelovalcem številne težave.

Afriške države pridelajo 36 % vseh indijskih oreškov, od tega jih kar 75 % izvozijo v prvotni (neolupljeni) obliki. Delavci, ki luščijo indijske oreške, lahko naluščijo med 5 in 10 kg oreškov na dan.  Poročilo organizacije Action Aid navaja, da so za 1 kg oluščenih oreškov, ki se v supermarketih v Veliki Britaniji prodajajo po ceni 9 funtov in več, zaslužile zgolj 5 penijev. 
 
V številnih državah delajo v proizvodnji indijskih oreškov od jutra do večera. Študije ugotavljajo, da ženske delajo dlje in so plačane manj od svoji moških sodelavcev. Delavci se pritožujejo zaradi bolečin v nogah, posledic celodnevnega sedenja, ter zaradi glavobolov, vrtoglavic in bruhanja, posledic vdihavanja strupenega dima, ki se sprošča ob praženju oreškov. Pri segrevanju oreškov se tvori kislina, ki lahko opeče kožo. Delavci si roke namažejo s posebnim oljem, vendar slednje zagotavlja zgolj delno zaščito. Nekateri dobijo rokavice, vendar jih pogosto neradi uporabljajo, saj jih ovirajo pri delu. Ker so plačani glede na količino opravljenega dela, to za njih pomeni manjše plačilo.

Pridelava indijski oreškov je izjemno pomembna panoga v številnih revnih držav. Pomembna ni le pridelava jedrc za izvoz, indijski oreški so skupaj z akažujevim jabolkom pomemben vir prehrane za lokalno prebivalstvo.

Z nakupom ekološko pridelanih indijskih oreškov iz pravične trgovine pripomoreš k zagotavljanju stalnega in boljšega dohodka kmetov in predelovalcev, ter ustreznih zdravstvenih in varnostnih razmer v predelovalnih obratih. V trgovini 3MUHE lahko kupite indijske oreške, ki jih prideluje skupina brazilskih kmetov povezanih v zadrugo COOPERCAJU (njen opis boste našli povsem na dnu podstrani).

Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.