Kvinoja

Kvinoja je starodavna rastlina, ki jo v Andih pridelujejo že več kot 5000 let. Njeno ime, kot ga poznamo v Sloveniji, je španski zapis izvornega imena v jeziku ljudstva Quechuas – kinwa. Čeprav jo po uporabi uvrščamo med žita, gre dejansko za psevdo žito, saj botanično ne spada v družino trav. Zaradi njene vsestranskosti in izrednega bogastva hranljivih snovi so jo Inki imenovali "chisaya mama" ali mati vseh semen, prva semena v sezoni pa je z zlato žlico posejal sam poglavar. Inki so uporabljali vse dele kvinoje – zrnje so mleli v moko, liste so uporabljali kot zelenjavo, stebla pa so jim služila za kurjavo. V kolonialnem obdobju so uporabo kvinoje povezovali izključno s staroselskim prebivalstvom in jo s tem označili za pridelek namenjen nižjim slojem. Kvinoja tako še danes velja za poceni hrano za revne prebivalce in Indijance in jo je v Boliviji na tržišču težko najti. V gibanju pravične trgovine si prizadevamo, da bi se povpraševanje po tej prehrambeno bogati rastlini povečalo tudi na lokalnih trgih.

Seme kvinoje vsebuje izredno veliko beljakovin (12% - 18%) in le malo maščob. Bogato je z esencialnimi aminokislinami, kalcijem, železom in magnezijem ter ne vsebuje glutena.

Kvinojo iz sistema pravična trgovine pridelujejo pridelovalci združenja ANAPQUI iz Bolivije.

Priprava: Za eno osebo potrebujemo približno 50g kvinoje. Ker semena lahko vsebujejo saponin, jih pred uporabo temeljito speremo pod toplo vodo. Pri kuhanju naj bo razmerje vode in kvinoje 2:1. Kvinojo kuhamo na zmernem ognju 15 do 20 minut, nato jo pokrito pustimo še približno 5 minut, da vpije vso vodo. Tako pripravljeno lahko uporabimo na številne načine. Namesto riža jo dodamo k zelenjavnim omakam, pripravimo jo v solati, zakuhamo v juhe in enolončnice ali jo uporabimo pri pripravi sladic.

Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.