Začimbe in zelišča

V trgovini 3MUHE boste našli cimetove palčke, mleti cimet, ingver, mleti ingver, kardamom, kurkumo, garam masalo, mleti kari, kari v lističih, mešanico azijskih začimb Asian fire, arabsko mešanico začimb Za'atar ter limonsko travo.

Začimbe so od nekdaj imele pridih čarobnosti. Nekoč so si jih lahko privoščili le premožni, danes pa jih najdemo na policah vsake kuhinje. Začimbe so deli rastlin - cvetovi, sadeži, semena, korenine, listi, skorja itd. Jedem dajejo vonj in okus, z antibakterijskim delovanjem hrano konzervirajo, z vonjem spodbujajo prebavo. Tudi njihovi zdravilni učinki niso od muh. Olje klinčkov lajša zobobol, poper v vročem čaju zdravi prehlad, kurkuma ima antiseptične lastnosti in kot raztopina razkužuje rane.

Začimbe so imele v zgodovini zelo pomembno vlogo, navdihovale so trgovanje, raziskovanje, spopade in pesniške stvaritve. V srednjem veku so bile tako dragocene, da so jih podarjali kot darila enakovredna nakitu in jih zbirali kot dragocene predmete. Črni poper je veljal za zanesljivejšo valuto od zlata, funt (454g) muškatnega oreška je bil vreden sedmih debelih volov.

V srednjem veku so imeli primat nad trgovanjem z začimbami Arabci, ki so začimbe s posredovanjem Benečanov prodajali Evropi. Čudovite beneške palače iz marmorja z orientalskim pridihom so zgradili bogati beneški trgovci, ki so obogateli s trgovino s poprom. Evropske države so konec 15. stoletja zaradi  vse večjega povpraševanja po popru iskale nove poti do Indije, dežele začimb. Ko je Vasko da Gama priplul do Indije, je Portugalska prevzela monopol nad trgovanjem s poprom. Želja po nadzorovanju trgovanja z začimbami se je med najmočnejšimi evropskimi narodi krepila, končni rezultat so bile  številne kolonije. Na kolonialnih plantažah so poleg začimb začeli gojiti tudi druge donosne pridelke, sladkor, kavo, čaj in tobak.

Tudi Šrilanka, dežela najboljšega cimeta (na fotografiji priprava cimetovih palčk), je bila žrtev vojne za začimbe. Na otok so najprej prišli Portugalci, nato Nizozemci, nazadnje še Angleži. Prihod Evropejcev na Šrilanko je najbolj prizadel »salagame«, kasto tradicionalnih lupilcev cimetove skorje. Slednji so kolonialistom morali plačevati letne dajatve, ki so se med nadvlado Portugalcev povečale za šestkrat in jih spravljale v težak položaj. Da bi jih obvarovali bede in revščine, so salagami svoje otroke vedno pogosteje poimenovali z imeni drugih kast.

Petsto let kasneje ponuja pravična trgovina salagamom novo priložnost ter njim in njihovim družinam daje več upanja za prihodnost.

Večino začimb iz trgovine 3MUHE prideluje organizacija Podie s Šrilanke.
Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.