Pravični recepti

Kako uporabiti kvinojo ali posušen mango? Kaj sploh lahko počnemo z arganovim oljem? Prepustite se navodilom naših prostovoljk in prostovoljcev ali pa sami začarajte svoje pravične prigrizke in nam svoje recepte pošljite na e-naslov: 3muhe@umanotera.org. Za vsak domiseln recept vam bomo v trgovini 3MUHE podarili pravične sestavine, potrebne za njegovo izvedbo. Dober tek!

DATLJEVE PALČKE Z OREŠČKI
(cca. 24 palčk)

Sestavine:

1 1/2 skodelice dateljev,namočenih 20 minut,izkoščičenih (3MUHE)
1 skodelica pekanov,mandljev ali orehov
1 skodelica kokosove moke
1 čajna žlička cimeta (3MUHE)
1/2 čajne žličke vanilije (3MUHE)

Priprava:
V multipraktiku drobno sesekljajte oreščke. Dodajte kokos in hitro zmešajte s pulznimi obrati. Dodajte cimet in vanilijo, datlje (enega za drugim) in dobro
zmešajte. Dobljeno zmes položite v večjo posodo in pregnetite. Oblikujte v 7,5 cm dolge,z a prst debele palčke in jih povaljajte v kokosovi moki. Shranite v hladilniku. Palčke se v hladilniku obdržijo do dva tedna, lahko pa jih date tudi v zamrzovalnik.


KORENČKOVA PITA


Sestavine:
270 g masla
250 g sladkorja (Dulcita)
200g korenja
3 jajca
250g brazilskih oreščkov (3MUHE)
320 g moke
10 g kvasa v prahu
1/2 limone
5g soli

Priprava:
Naribajte korenje in zmlejte oreščke. V posodi zmešajte najprej sladkor in 250 g masla, da nastane bledo rumena homogena mešanica. Dodajte jajca in ponovno mešajte. Dodajte 300 g moke zmešane s kvasom, 200 g mletih oreščkov, naribano lupino limone in ščepec soli. Še zadnjič premešajte. Iz masla in moke, ki sta ostala, na posodi za peko naredite plesen, nato vlijte mešanico. Po želji okrasite pito z oreščki. 190', 30 min.


TABBOULEH (Jordanija, Libanon, Palestina)

Sestavine:
125 g  KusKusa (iz Palestine, 3MUHE)
75 g nasekljane sveže čebule
250 g nasekljanega paradižnika
6 žlic nasekljanega svežega peteršilja
3 žlice nasekljane sveže mete
3 žlice limoninega soka
3 žlice ekstra deviškega olja (če je le mogoče iz slovenske istre)
sol in poper po želji
celi solatni listi za serviranje (po želji)

Priprava:
Kuskus v cedilu speremo z hladno vodo, ga nato damo v stekleno posodo in ga prekrijemo z vrelo vodo in pustimo stati 20 minut. Na drobno nasekljamo svežo čebulo (tudi zelene dele), paradižnike, peteršilj in meto in vse skupaj zmešamo z kuskusom. Nato zmešamo v manjši posodici še limonin sok, olivno olje, sol in poper in dodamo kuskusu in zmešamo. Postrežemo  na celih solatnih listih. Nasvet kuharja: Če želimo bolj okusni Tabbouleh, pustimo v hladilniku čez noč vse razen paradižnika, limoninega soka, olivnega oja, soli in popra ter jih primešamo naslednji dan kakšno urico preden postrežemo.

Čas sekljanja 10 minut, čas priprave 30 minut. Za pripravo zares dobrega Tabbouleha pa še zorenje 12 ur.


NAJBOLJŠA JABOLČNA PITA


Sestavine:
Testo
1 osnovno testo za sladko pito z mandlji in datlji
1/2 skodelice mandljev
1/2 skodelice datljev
voda

Nadev
10-12 jabolk (olupljenih in brez peščišča) narezanih na kose
2 skodelici izkoščičenih datljev
(najboljši so medjool)
1 skodelica rozin
2 čajni žlički cimeta (3MUHE)
2 jedilni žlici trpotčevih semen

Testo naredite po osnovnem receptu in povečajte količino tako mandeljev kot datljev za pol skodelice.Če se testo noče sprijeti,dodajte malo vode.S testom obložite model premera 22,5 cm.

Osnovni recept za testo
1 1/4 skodelice mandljev namočenih 8-12 ur
1 skodelica datljev,narezanih na koščke ali nasekljanih
1 jedilna žlica vode
1/2 jedilne žlice vanilije (3MUHE)
ščepec cimeta(po želji)
2 čajni žlički trpotčevih semen

Priprava: Mandlje odcedite in jih posušite na soncu,v sušilniku,ali jih preprosto zbrišite s krpo. V multipraktiku sesekljajte jedrca,dodajte datlje in drobno zmeljite. Med mešanjem dodajte še vodo,vanilijo in cimet. Še preden dodate trpotčeva semena, mora biti testo nekoliko vlažno in ne sme razpasti. Če je potrebno dodajte malo vode. Nazadnje še trpotčeva semena. Dobljeno zmes takoj preložite v model za pite premera 22,5 cm in ga s prsti in dlanmi dobro pritisnite. Nato ga eno uro sušite v sušilniku, 1-2 uri na soncu ali 20 minut v topli pečici.


SONČNIČNI KOLAČKI


1 skodelica zmletih sončničnih semen
1/4 zmletih pinjol
ščepec morske soli
6-8 izkoščičenih in nasekljanih datljev (3MUHE)
1-2 jedilni žlici pomarančnega soka

Sončnična semena in pinjole zmeljite v čistem električnem kavnem mlinčku. V multipraktiku zmešajte zmleta sončnična semena,pinjole in sol. Dodajte 6 datljev,po enega naenkrat. Ko se testo oblikuje v kepo,poskusite,ali je dovolj sladko in po potrebi dodajte več dateljev.Nato postopoma dodajte sok in mešajte,da dobite gosto testo. Testo tanko zvaljajte med dvema plastema povoščenega papirja in izrežite kolačke poljubnih oblik.Sušite ji 8-12 ur. Lahko jih zamrznete ali pojeste sveže. Namesto valjanja pa lahko testo oblikujete v kroglice.


BANANAFANA

(1-2 porciji)

Sestavine:
1 skodelica indijskih oreščkov,namočenih od 8 do 12 ur (3MUHE)
1/4-1/2 skodelice vode
1 banana olupljena (iz pravične trgovine)

Priprava: V mešalnik dajte indijske oreščke in vodo,da dobite gladko zmes.Postopoma
dodajte banano in mešajte naprej,dokler ne dobite kremne mase.


MLEČNI JASMIN RIŽ Z MANGOM


Sestavine (količina glede na lakoto):
- jasminov beli riž (3MUHE)
- naravno kokosovo mleko (3MUHE)
- voda
- posušen mango (3MUHE)
- sladkor (3MUHE)
- sol

Priprava: V vrelo kokosovo mleko (lahko ga zmešamo tudi z nekoliko vode) stresemo riž in dodamo ščepec soli. Količina tekočine mora biti ustrezna količini riža - običajno gre za razmerje 1:3. Vseeno je priporočljivo kuhati z manj tekočine in jo kasneje dolivati po potrebi. Riž kuhamo toliko časa, da je mehak (ne al dente) in "moker". Medtem posušen mango stresemo v minimalno količino vrele vode in pustimo, da vre le toliko časa, da se omehča. Narežemo ga na manjše koščke in dodamo rižu, ko je slednji v zadnji fazi kuhanja. Z vodo, v kateri se je kuhal mango, lahko zalijemo riž, da s tem pridobi še nekoliko več okusa po sadežu. Po želji dodamo tudi sladkor.

Tako skuhano mešanico pustimo, da se ohladi. Če ugotovimo, da je jed "presuha", jo dodatno zalijemo s hladnim kokosovim mlekom.

pravična trgovina, mango, kokosovo mleko, riž


ZELENJAVNI ŽEPKI S KVINOJO

Sestavine:
6 pol vlečenega testa
Nadev:
- 1 skuta (250 g)
- 100 g tofuja
- 1 nariban korenček
- 1 mlada čebulica
- 1 pest kuhane kvinoje (3MUHE)
- 2 žlici kisle smetane ali sojine/ovsene smetane
- peteršilj
- ščep soli
- koriander

Priprava: Sestavine dobro premešamo, da dobimo kompaktno maso (če želimo, da je masa bolj rahla, ji dodamo več sojinega mleka). Začimbe in zelenjavo dodamo po okusu. Vlečeno testo razrežemo na tri dele, tako, da dobimo trakove, široke približno 10 cm. Na začetek traku damo eno žlico nadeva in zvijemo trikotnike. Trikotnike zložimo na pekač, polijemo jih lahko s smetano in potresemo z naribanim sirom. Trikotnike pečemo na 180° C približno 20 - 30 min. Če nimamo pečice, jih pečemo na olju, da lepo porumenijo.

Pravična trgovina, kvinoja, recept



KVINOJIN NARASTEK

Sestavine:
- ½ litra sojinega ali riževega mleka ali vode
- 1 skodelica kvinoje (3MUHE)
- 1 žlica rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa (3MUHE)
- 2 dve žlici moke
- 1 žlica margarine ali masla
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin ali suhih marelic
- na drobne koščke narezana čokolada Mascao 85% (3MUHE)

Priprava: V sojinem/riževem mleku ali v vodi skuhamo kvinojo. Ko se malo ohladi, ji primešamo rjavi sladkor ali javorjev sirup, moko, margarino ali maslo, vanilijev sladkor in pest namočenih rozin ali suhih marelic. Vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in pečemo v pečici na 180° C.

Kvinojin narastek, recept, pravična trgovina



RIŽEVA SLADKO-KISLA SOLATA

Sestavine:

- jabolka
- banane (3MUHE)
- zelena paprika
- kisla kumarica
- kumara
- limona
- arganovo olje
(3MUHE)
- muškatni orešek
- nevtralno olje za praženje
- basmati riž (3MUHE)

Priprava: Na nevtralnem olju popražimo narezana jabolka, banane ter papriko. V ločeni posodi zmešamo smetano, limonin sok, arganovo olje in muškatni orešek, po potrebi dodamo sol. Tako pripravljeni marinadi dodamo popraženo sadje in zelenjavo ter na drobna koleščka narezano kumarico. Vse skupaj dobro premešamo.

Basmati riž, solata, pravična trgovina, recepti



PRAVIČNA ČOKOLADNA TORTA

Hudičeva čokoladna torta s pravičnih pridihom

Torte s takšnim in podobnimi imeni, z vsemi bolj ali manj skritimi pomeni pregrešnega razkošja, so pogosto pravo razočaranje: ali so presladke ali pa premalo čokoladaste. Zato tale hudičeva torta vsebuje nenavadno veliko topljene čokolade, tako v oblatih kot v oblivni kremi, s čimer zaigra na tisto pravo noto užitka.

Recept za triindvajset centimetrsko torto v štirih oblatih:

150 g nalomljene črne čokolade Mascao 85 % (iz pravične trgovine)
115 g sladkorja za posipanje
125 ml mleka
40 g kakava v prahu Conacado (iz pravične trgovine)
3 jajca, loči beljake in rumenjake + 1 rumenjak
150 g zmehčanega masla + ekstra za pekač
85 g sladkorja Mascobado (iz pravične trgovine)
225 g presejane moke
1 čajna žlička grobe soli, zmlete v prah
1 čajna žlička sode bikarbone
170 g kisle smetane
Za kremni obliv
200 g nalomljene črne čokolade Mascao (85 %)
60 g kakava v prahu Conacado
100 ml vode
1 žlica zlatega sirupa (golden syrup), še raje medu
45 g zmehačnega masla
280 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka

Kako?
Ogrej pečico na 170° C. Namasti dva pekača za torte (Ø23 cm), na dno položi peki papir.
Za torto: čokolado, sladkor, mleko, kakav in 2 rumenjaka deni v posodo nad rahlo brbotajočo vodo (bain marie). Mešaj dokler ne nastane homogena zmes. Odmakni posodo in pusti pri miru (za sedaj).
V multipraktiku (ali podobnem) stepaj maslo in sladkor, dokler ne dobiš lahke, zračne zmesi. Vtepi preostala rumenjaka, dodaj moko, sol in sodo. Primešaj kislo smetano in takoj zatem čokoladno zmes. V drugi posodi stepi beljake v sneg (naj nastanejo dokaj trdni vrhovi), in ga nežno, a odločno in dodobra vmešaj v testo (sneg da testu rahlost, zato pazi in prikrajšaj jedce za zbito testo).
Testo pravično razdeli med oba pekača in na rahlo poravnaj. Nekje proti sredini pečice peci 45-50 min oziroma toliko časa, da noževa konica, ko z njo prebodeš oblat, pride ven čista. Vzami ven, pusti oblata v pekačih, da se popolnoma ohladita.

Krema za obliv

Deni čokolado v posodo nad vročo vodo, ki naj rahlo vre. Naj se raztopi. V ponvici nad majhnim plamenom segrej kakav, vodo in zlati sirup/med. Naj bo vroče, a naj ne zavre. Prilij stopljeno čokolado in zmešaj v koherentno zmes. Odstavi, dodaj maslo, sladkor in rumenjaka… mešaj dokler ne postane material gladek in kremast. Poskusi in po potrebi dodaj še malo sladkorja. Pusti, da se obliv ohladi, zgosti, a da še ostane mazav.
Oblata vzami iz pekačev in vsakega razreži na pol, horizontalno. Štiri plasti stisni skupaj, še prej pa vmes namaži z oblivno kremo. Oblivno kremo moraš seveda nanesti tudi na vrh torte in ob straneh. Ne skopari! Za vsak slučaj lahko količine za obliv povečaš za kakšnih 50 %.  Naj se torta potem v miru ohladi v hladnem prostoru, vendar ne v hladilniku, saj bo šel obliv po zlu.

(Recept je prirejen in preveden: Baker&Spice, Baking with Passion, Exceptional Recipes for Real Breads, Cakes and Pastries, Dan Lepard and Richard Whittington, Quadrille Publishing Limited, 1999)





Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.