Hiša Sadeži družbe

Prvi izdelki iz jute v okviru projekta

Izdelki iz jute niso le navadni izdelki, pač pa v sebi nosijo dolgo zgodbo. Juta je k nam iz daljne Južne Afrike pripotovala v obliki velikanske jutine vreče, polne aromatičnih zrn kave. Juta, ki je s prihodom v Slovenijo odslužila svojemu namenu, bi, kot običajno, končala na odpadu. Vendar tokrat ni bilo tako. Pred gotovo pozabo so jo rešile in ji dale novo priložnost mojstrice šivilje iz Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti, ki znajo s svojim znanjem in spretnostjo tudi navadni vreči iz jute vdihniti novo življenje. Prav tako znajo z žarom svoje znanje prenesti na mlade bodoče šivilje in šiviljce, ki se izobražujejo v Hiši Sadeži družbe.

Projekt Hiša Sadeži družbe je zasnovan na povezovanju šolajoče se mladine in starejšega prebivalstva v vzajemno dopolnjevanje, prenašanje znanj in s tem tkanje vezi in preseganje medgeneracijskih razlik med starejšimi in mladimi.

Torba Katka vas lahko spremlja v šolo ali službo, nepogrešljiva pa bo med nakupi, saj vam tako ne bo treba seči po plastičnih vrečkah, ki vedno bolj onesnažujejo našo naravo.

Peresnica iz jute
je primerna za shranjevanje pisal in barvic za šoloobvezne otroke ali pa shranjevanje drugih drobnarij.

Spomin v jutini vrečki - v vrečki je 27 parov ploščic za igro SPOMIN, ki je namenjena otrokom in odraslim. Vrečko lahko uporabite na različne načine, recimo za shranjevanja Spomina ali drugih malenkosti. 


Zgodba o nastanku vrtnih izdelkov


Kolekcija trinajstih izdelkov za vrt se je kalila v medgeneracijskih kreativnih delavnicah Hiše Sadeži družbe Murska Sobota - medgeneracijskem skupnostnem centru Slovenske filantropije.

Vsaka kolekcija se razvije iz niti navdiha in tokrat je bila ta nit iz jute, ki se je s kavo pripeljala iz daljne Južne Amerike. Juta je naravno celulozno vlakno, ima lep svilnat lesk, je različne mehkobe in različnih barvnih odtenkov. V kolekciji je v svetlo sivih do svetlo rumenkastih barvnih odtenkih. Oblikovalka kolekcije, Tatjana Kalamar M. je v juti videla potencial, ki je povezan s trendom vrtnarjenja. Vrtnarjenje je več kot le modna muha; je sodoben trend, ki se mu obeta še večji razcvet. Povezan je z naravo, meditacijo, dobrimi vplivi na telo in duha. Vsak kos kolekcije je oblikovan na način, da je prijeten za oko in funkcionalen za telo. Izdelki so unikatni, saj šivilja Katarina Tkalec mojstrsko vplete še ostale material, ki so v Hišo prišli kot ostanki blaga pri večjih proizvodnjah. Slednji so v tej kolekciji še dodatno ročno potiskani (pigmentni tisk) z liki Sadežev.

Pas za vrt (Gregor, Krpan in Vesna) nosi nekaj žepov, kamor si spravimo semena, škarje, rokavice in druge malenkosti. Na strani, kjer se dotika obleke je iz bombaža ali njenih mešanic z acetatnimi in poliesternimi vlakni. Na tak način zaščitimo oblačila, hkrati pa shranimo nekaj predmetov, ki jih potrebujemo. Enake lastnosti imajo viseči žepi (Bršljan), ki jih obesimo z obešalnikom na žebelj v garaži ali vrtni uti. Obešalnik je seveda prenosljiv.

Med vrtnarjenjem se zaščitimo pred soncem s senčnikom Lili. Pred zemljo pa si lahko zaščitimo tudi kolena in sicer s kolenčniki (Bond.James Bond), ki si jih enostavno poljubno zavežemo. Za presajanje je priročen še presajalni prt (Pehta), za shranjevanje semen pa vrečka Igor. Rože v lončkih lahko kot darilo podarite v različnih darilnih vrečkah (Orhideja, Roža, Vijolica in Cvetka). Darilni vrečki Vijolica in Cvetka sta pravi majhni torbici, ki jima lahko tudi sami dodamo drug namen. Morda bo pravšnja tudi za potovanja v eksotične kraje od koder je prišla kot juta, ki je dišala po kavi.

HIŠA SADEŽI DRUŽBE


Hiša Sadeži družbe je medgeneracijski skupnostni center, ki vsem prebivalcem lokalne skupnosti ponuja prostor za izmenjavo idej in znanja ter material in orodje za razvijanje lastnih produktov. Znanja, veščine in spretnosti, ki jih ljudje v Hiši delijo z drugimi, so različna tradicionalna znanja, značilna za Prekmurje: šivanje, pletenje iz šib, ličkanje in zeliščarstvo.

Začetek delovanja Hiše Sadeži družbe je sovpadlo s časom propadanja podjetij v Prekmurju. Tako so bile brezposelne šivilje ena prvih stalnih skupin, ki so začele skupaj z mladimi razmišljati o možnostih, kako z znanjem, ki ga imajo zasnovati izdelek, ki ga bo morda kdo želel kupiti. Začele so voditi šiviljske delavnice in učiti mlade ročnega in strojnega šivanja. Na eni izmed delavnic so šivilje otrokom želele pokazati, s kakšnimi punčkami so se v otroštvu igrale same. Skupaj so izdelovali punčke iz cunj, se pri tem družili in učili šivanja. Tako je nastala ideja za naš prvi prodajni izdelek »Naredi si«  lutka (punčka/fantek). Unikatno lutko lahko otrok skupaj z odraslim izdela v celoti sam iz blaga, ji uredi lase in skroji ter sešije obleko. Izdelali smo igračo z didaktičnim potencialom, ki nudi kvalitetno preživljanje prostega časa, saj se ob njej otroci naučijo številnih ročnih spretnosti, predvsem pa ima - za razliko od plastičnih igrač, ki jih kupimo v trgovini -  trajnejšo vrednost: v izdelavo je vloženo precej truda in časa, ki ga je otrok recimo preživel z babico ali neko drugo, njemu ljubo, osebo.  

Pozitivni odzivi na njihov prvi izdelek so jih spodbudili, da so k sodelovanju v zadnjih petih letih povabili več ljudi: študente tekstilnega oblikovanja, etnologe, šivilje, oblikovalko tekstila ter zasnovali širšo linijo izdelkov.


Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.