Brisače iz ekološkega bombaža

Kompleti brisač pravične trgovine

KOMPLET 1 vključuje 4 velike brisače (140 x 70 cm) in 4 manjše brisače (50 x 100 cm).
Barvo izberete sami (rumena, zelena ali modra - lahko so tudi različne), zraven pa prejmete še 2 naravni mili iz karitejevega masla.

Cena kompleta je 110,00 EUR + darilo.KOMPLET 2 vključuje 2 veliki brisači (140 x 70 cm) in 2 manjši brisači (50 x 100 cm).
Barvo izberete sami (rumena, zelena ali modra - lahko so tudi različne), zraven pa prejmete še naravno milo iz karitejevega masla.

Cena kompleta je 60,00 EUR + darilo.

KOMPLET 3 vključuje 4 velike brisače (140 x 70 cm).
Barvo izberete sami (rumena, zelena ali modra - lahko so tudi različne), zraven pa prejmete še naravno milo iz karitejevega masla.

Cena kompleta je 75,00 EUR + darilo.

KOMPLET 4 vključuje 4 manjše brisače (50 x 100 cm).
Barvo izberete sami (rumena, zelena ali modra - lahko so tudi različne), zraven pa prejmete še naravno milo iz karitejevega masla.

Cena kompleta je 40,00 EUR + darilo.

Brisače niso na zalogi, ampak jih naročamo sproti, zato lahko prevzem traja do 3 tedne po oddaji naročila. Naročila sprejemamo v trgovini 3MUHE (kjer si lahko brisače tudi ogledate), po elektronski pošti na naslovu info@odjuga.si ali prek spletne trgovine.

Barve, med katerimi lahko izbirate, so modra, zelena ali rumena. Bela je na voljo samo v velikosti 140 x 70 cm. Tudi mend vonji mil lahko izbirate, in sicer med navadnim karitejevim milom, milom z dodatkom limonske trave ali milom z dodatkom sivke. Tudi mila so na voljo v trgovini 3MUHE.


Rajlakshami Cotton Mills LTD - RCML

RCML je družinsko podjetje ustanovljeno v začetku leta 1970 in ima sedež v Kalkuti. 1995 so začeli s predelavo bombaža v oblačila. Od leta 2004 pa sodelujejo s kmeti povezanimi v Chetna Organic Cotton projekt, od leta 2006 pa še z Rajlakshami in Solidaridad International. RCML je vključen tudi v COFA. To sodelovanje pa zagotavlja dolgoročno in varno spremljanje pridelave in predelave po pravičnih cenah.

Rajlakshmi deluje kot socialno in okoljsko trajnostno podjetje in kot tak pri izdelavi končnih izdelkov uporablja samo ekološko pridelan bombaž. Organizacija se je namreč zavezala s izboljašnju socialnih in okoljskih pogojev v skupnosti, kjer deluje. Ta dokument temelji na milenijskih ciljih OZN in socialnih standardih "Kampanje za čista oblačila" (CCC). Zunanji nadzor zagotavlja, da delujejo tudi skladno s standardi ILO. Zato je lahko CRS Rajlakshmi v letu 2008 pridobil tudi certifikat SA8000. Razvili so tudi poseben kodeks za sodelovanje z dobavitelji, ki zahteva, da so vsi koraki do končnega izdelka narejeni skladno z določenimi socialnimi in okoljskimi standardi. Danes v dveh obratih Rajlakshami deluje 380 ljudi, ki so ustrezno plačani in delajo v ustreznih delovanih pogojih.

Vse se je začelo s Chetna Organic Cotton projektom v letu 2004 in okoli 240 proizvajalci iz Andra Pradesha. Cilj projekta je bil izboljšati življenjski standard malih proizvajalcev bombaža s prehodom nazaj na ekološko kmetovanje. Pidelava ekološkega bombaža prihrani stroške z izogibanjem dragim kemikalijam in že kratkoročno prinaša višje donose in boljše cene. Poleg tega prinaša ekološko gojenje bombaža prinaša proizvajalcem velike koristi za njihovo zdravje. Pomembno je, da se proizvajalcem prizna aktivna vloga v proizvodni verigi tako, da so vanjo vključeni tudi kot odločevalci, ne samo kot izvrševalci.

Julija 2007 je bila ustanovljena Chetna Organic Farmers Association (COFA) z namenom zastopanja malih proizvajalcev. Trenutno COFA vključuje približno 40.000 članov v enajstih okrožjih držav Andhra Pradesh, Maharashtra in Orissa. COFA ima ekološki in fairtrade certifikat in je bila prva pridelovalka bombaža v Indiji, ki se je vključila v sistem pravične trgovine. Člani COFA imajo v povprečju od enega do treh hektarjev pridelovalne zemlje. Vsi pa jo obdelujejo skladno z ekološkimi standardi. Polovica njihovih obdelovalnih površin je namenjena pridelavi bombaža, druga polovica pa hrani - za ohranjanje samozadostnosti lokalne skupnosti (leča, soja, paprika, banane ...). Terensko delo opravljajo z voli in rokami. V času obiranja ali žetve pa najamejo še pogodbene delavce. Bombaž pridelujejo brez umetnega namakanja, torej le z boljšimi metodami zbiranje deževnice. Svetovalci pravične trgovine proizvajalcem nudijo podporo na področju ekološkega kmetijstva, zagotavljanje kakovosti, namakanja itd.

RCML izdeluje tudi brisače, ki nosijo certifikata pravične trgovine in ekološki certifikat.

Več o proizvajalcih pa tukaj.

Certifikati, ki jih imajo brisače:
          
Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.