Grenki priokus čokolade

Ljubljana, 23. marec 2016
Na kakavovih plantažah v zahodni Afriki dela več kot 2 milijona otrok. Zaslužki kmetov, ki se ukvarjajo s kakavom so nevzdržno nizki – v Gani zaslužijo zgolj 80 dolarskih centov na dan, v Slonokoščeni obali pa 50 centov. Do kmetov pride le 6,6 % cene, ki jo plačamo ob nakupu čokolade potrošniki. Zelo strupeni pesticidi, ki so v uporabi v nasadih kakavovca imajo škodljive posledice tako za obdelovalce nasadov, njihove družine in širše okolje, kot razkriva nedavno izdano poročilo o raziskavi v okviru projekta „SupplyChainge – Za pravične trgovske verige!“.

Lestvico, s katero smo ocenjevali okoljske in družbene vplive čokolad in čokoladnih zajčkov, smo sestavili na podlagi neodvisnih certifikacijskih oznak, kot so Fairtrade, UTZ ter Rainforest Alliance in oznake EU za ekološke izdelke (eko certifikat). Izmed analiziranih smo zaznali zgolj oznako UTZ. Lastnih oznak in iniciativ izdelovalcev čokolade in trgovskih verig nismo upoštevali, saj jih ni mogoče oceniti kot verodostojne. Kljub temu take iniciative lahko predstavljajo začetne premike v smeri trajnostnih izdelkov, nikakor pa ne zadostujejo in ne morejo nadomestiti neodvisnih certifikatov.

Focus se pridružuje vseevropski peticiji, ki je usmerjena k trgovskim verigam „Naredite nam čokolado pravično in ekološko“ v okviru širše iniviative „Za pravične trgovske verige“. S peticijo potrošniki zahtevamo 100 % uporabo kakava, ki nosi certifikate neodvisnih certifikacijskih organov pri čokoladnih izdelkih in čokoladah lastnih blagovnih znamk. S tem želimo zagotoviti, da bo čokolada sladka za vse, ki so vpleteni v kakavovo verigo – potrošniki želimo zagotovilo, da so pri proizvodnji čokolade spoštovane temeljne človekove in delavske pravice, da ni prihajalo do zlorab otroškega dela in da čokolada ni imela okoljske škode ne lokalno in niti globalno. Želimo si zaveze in zagotovila, ki jih bodo sprejele trgovske verige.

PODPIŠI PETICIJO TUDI TI IN ZAHTEVAJ EKO IN PRAVIČNO ČOKOLADO NA POLICAH VELIKIH TRGOVCEV!
Svoj podpis oddaj TUKAJ!

Več projektu in omenjenih analizah pa najdeš tukaj.

Pošlji prijatelju

Vaša E-pošta:

Vaše Ime in priimek:

E-pošta prijatelja:

Vsebina: