Poslanstvo trgovine 3MUHE


KUPI DOBRO STVAR, NAREDI DOBRO DELO IN BODI DOBRE VOLJE!

Vsak tvoj nakup je naložba v boljši svet.

Trgovina 3MUHE je prva pravična trgovina v Sloveniji. Prodaja izključno izdelke proizvedene, pridelane oziroma narejene v sistemu pravične trgovine. Kupcem s pestro izbiro blaga ponuja konkretno možnost za uveljavljanje bolj humanih in trajnostno bolj smiselnih načinov posredovanja izdelkov. 3MUHE združujejo kupce, prostovoljce in druge posameznike v navdihujočem spreminjanju sveta na bolje.

ZGODOVINA

Iniciative za vzpostavitev slovenske pravične trgovine segajo v leto 2002, ko je društvo Humanitas v Burkina Fasu prvič organiziralo skupino žensk za proizvodnjo izdelkov iz blaga, barvanih s tradicionalnimi lokalnimi tehnikami – z zemljo ali indigom. V naslednjih dveh letih je Humanitas sodeloval s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM), pripravil dve prodajni razstavi in preizkušal dovzetnost slovenskega trga za izdelke pravične trgovine. V letu 2004 je v partnerstvu z vodilno slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero bolj sistemsko pristopil k stvari in decembra 2004 je bila v Ljubljani odprta prva slovenska »pravična« trgovina 3MUHE. Trgovino vodi Umanotera, medtem ko se z razvijanjem partnerskih proizvajalcev ukvarja predvsem Humanitas. Zaradi širitve trgovanja tudi na veleprodajo in želje po odpiranju novih trgovin sta obe organizaciji, skupaj s tiskarstvom Medium d.o.o., v maju 2008 ustanovili zadrugo Odjuga, ki je zdaj vodilna pravičnotrgovinska organizacija v Sloveniji.

POSLANSTVO

Konkreten cilj pravične trgovine je povečati dohodek in možnost izbire revnih proizvajalcev, višji cilj pa je prispevati k zmanjševanju problema svetovne lakote na Jugu in povrniti dostojanstvo proizvajalcem.

1. IZBOLJŠUJEMO POGOJE ŽIVLJENJA V GOSPODARSKO ZAPOSTAVLJENIH DRŽAVAH
Zapostavljenim proizvajalcem omogočamo dostop do razvitih trgov, krepimo organizacije proizvajalcev, zagotavljamo boljše plačilo in dajemo možnost stalnega trgovanja.

2. ODPRAVLJAMO IZKORIŠČANJE
Zapostavljene proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, ščitimo pred izkoriščanjem v procesu proizvodnje in vzpodbujamo njihove priložnosti za razvoj. Zagotavljamo varovanje človekovih pravic s spodbujanjem socialne pravičnosti, sprejemljivih okoljskih praks in ekonomske varnosti.

3. LJUDEM DAJEMO PRILOŽNOST ZA SPREMINJANJE SVETA
Sodobnemu potrošniku dajemo možnost, da pozitivno izkoristi svojo nakupovalno moč, ne da bi povzročil vrsto negativnih učinkov, ki jih sicer ima mednarodna trgovina.

4. S KONKRETNIM PRIMEROM KAŽEMO, DA JE MOŽNO TRGOVATI PRAVIČNO
3MUHE svojega poslanstva ne uresničujejo s spodbujanjem pretiranega potrošništva, zato ne zagotavljajo nagrad za zveste kupce, popustov na gotovinsko plačilo, rednih razprodaj in akcij.

Aktualno

NOVA SPLETNA STRAN

02. september 2018

PraviLNO pečeno

29. april 2017

FAIRTRADE PIKNIK

29. april 2017

Prijava na e-novice

Če želite prejemati obvestila o novostih in dogodkih v 3MUHAH, vpišite v spodnje polje svoj e-poštni naslov.